Nyhet · 2025-06-25

Viktigt steg för att världens brottsutredningar ska bli säkrare

Sverige har ingått i den kärntrupp av länder som utvecklat ett standardiserat stöd för ökad rättssäkerhet, genom att i detalj beskriva den forensiska processen och bland annat minimera risken att hanteringen av DNA-spår och fingeravtryck skiljer sig mellan olika länder.

Världen har i dagarna fått en ny forensisk standardserie som kompletterar vedertagna ISO 17025, en av två som alla verksamheter som hanterar DNA och fingeravtryck inom EU måste vara ackrediterade mot. Den nya standardserien, ISO 21043, kommer med sitt forensiska fokus och ökad detaljnivå att bidra till att kriminaltekniska undersökningar bedrivs mer likriktat i olika länder.

– Vi har jobbat kvalitetssäkrat och ackrediterat i många år. Nu blir det enklare och mer kvalitetssäkrat både inom EU och globalt genom att risken för olika tolkningar av ISO 17025 har minskat, säger Ricky Ansell.

Ricky Ansell arbetar till vardags med DNA-frågor på NFC, polisens nationella forensiska centrum i Linköping. Han har också tillhört den kärntrupp som varit med från början med att ta fram de nya internationella riktlinjerna.

– Initiativet kom ursprungligen från Australien, som ett svar på att det förekom att förbrukningsmaterial till DNA-undersökningar var kontaminerat. Detta utvecklades sedan vidare till arbetet med en standardserie för forensisk verksamhet – ISO 21043. Ett liknande projekt var redan i gång på europanivå, men det fanns ett stort värde i att kunna förse hela världen med ett tydligt stöd som i mer detalj beskriver den forensiska processen och vad kraven riktar sig mot.

För att arbetet skulle bli hanterbart, valde man att dela upp standarden i fem delar.

– Egentligen hänger alla ihop, men eftersom forensisk verksamhet innefattar så många professioner och många länder var inblandade krävdes en uppdelning.

När de första två delarna var klara kom pandemin. Arbetet krävde en dynamik som inte infann sig via uppkoppling i olika tidszoner, så projektet fick läggas på is en tid. Under projektets gång har Ricky Ansell bara missat ett enda fysiskt möte. Det har gett honom nya ”kollegor” i bland annat Nederländerna, Storbritannien och USA som han har kontakt med även i andra sammanhang.

– Det är speciellt att vara med i en arbetsgrupp under så lång tid. Idag har jag ett väldigt givande nätverk. Jag har också lärt mig mycket av ISO:s arbetsprocess, som går utmärkt att applicera i många andra sammanhang där det finns granskningsbehov och behov av en tydlig struktur.

Ricky Ansell behöver inte vänta länge på att bli del av den processen igen. Revisionen av ISO 21043:s första två delar, som redan har sju respektive fem år på nacken, är redan i gång. Framöver finns också planer på att ta fram en separat standard för spårsäkring vid sexualbrott.

– Standardisering av kriminaltekniska processer är viktigt eftersom det ger oss ett harmoniserat ramverk att förhålla oss till, både internt och gentemot andra. I förlängningen handlar det om vår rättssäkerhet. Då gäller det att vi har väldigt bra koll på det vi håller på med, säger Ricky Ansell.

Vill du veta mer om standardiseringen kopplad till kriminaltekniska processer? Besök den svenska kommitténs webbsida eller kontakta Mia Lindberg, projektledare på SIS.

ISO 21043 Forensisk vetenskap

Standardserien sätter ramarna för hur kriminaltekniskt arbete – från att spår upptäcks och samlas in till analys, tolkning och rapportering. Syftet är att skapa en gemensam grund för rättssäker och kvalitetssäkrad hantering av bevismaterial, oavsett om det gäller blodspår, fingeravtryck eller andra ledtrådar. Standarden omfattar allt från språkbruk och dokumentation till analysmetoder samt hur resultaten presenteras i en rättslig kontext.

◾   Del 1 : Termer, definitioner och ramverk

◾   Del 2 : Urval, förteckning, insamling och lagring av material

◾   Del 3 : Analys

◾   Del 4 : Tolkning och värdering

◾   Del 5 : Rapportering


Får du vårt nyhetsbrev?

Håll dig uppdaterad kring nyheter och information inom ditt verksamhetsområde.

Vi skräddarsyr nyhetsbrevet efter de områden du är intresserad av. Nyhetsbrevet skickas ut sex gånger per år.